In Nederland is het wielrennen ongekend populair. Ieder jaar starten er weer veel mensen met deze mooie sport maar waar moet je nu eigenlijk op letten als je een fiets wilt gaan aanschaffen? In dit artikel neem ik je mee in de belangrijkste aspecten waar je bij het kopen van een racefiets op moet letten.

Welke maat heb ik nodig?
Dit is één van de meest gestelde vragen, maar die is niet altijd even makkelijk snel te beantwoorden. Er bestaan allerlei rekenformules zoals bv je beenlengte x 0,67 doen en dan weet je de maat. Helaas is het niet zo simpel. Naast de beenlengte spelen er naFiets maatmelijk nog meer zaken een belangrijke rol bij het bepalen van de juiste framemaat. Denk bijvoorbeeld aan je armlengte, romplengte en jouw fysieke gesteldheid. Ons advies is dus een professionele framemaatbepaling met een specialist. Daarnaast is het maken van een proefrit altijd een goed idee!

Carbon, aluminium, staal of titanium?
Er zijn veel verschillen in rijeigenschappen die veroorzaakt worden door het materiaal soort. Veruit de meest populaire zijn carbon en aluminium. Maar waar kan je nu het beste voor kiezen? Carbon is licht en heeft als mooie eigenschap dat het trillingen kan absorberen, waardoor de fiets comfortabeler aanvoelt. Daarentegen is aluminium weer een stuk voordeliger en iets minder kwetsbaar. Carbon zal dus het lekkerste rijden, maar een goed aluminium frame is een zeer goed alternatief als je wat beter op je budget wil letten. Tegenwoordig zit er wel bijna altijd een carbon voorvork in de fiets, om de trillingen wat op te vangen.

Keuzes in versnellingen en onderdelen
Als je een idee hebt van welke fiets je wilt, kan je die vaak nog in verschillende uitvoeringen krijgen. Belangrijke onderdelen zijn de versnellingsgroep en wielen, die maken samen een groot deel uit van de kosten van een fiets. Binnen Shimano heb je veel keuzes in kwaliteit, maar als starter is een Sora of Tiagra groep vaak een goede keuze.

Groepen overzicht racefiets

 

Budget: hoeveel mag  het me allemaal kosten?
Als je wilt beginnen met racefietsen, en met een beetje leuke fiets wilt starten dan ben snel tussen de 800 en 1200 euro kwijt voor de fiets. Natuurlijk is dit sterk afhankelijk van jouw specifieke voorkeuren. Daarnaast moet je budget reserveren voor een aantal belangrijke zaken die je bij je fiets nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan fietskleding (tenminste een broek met zeem en een helm), hoge druk fietspomp, bidon, pedalen (bij voorkeur met een kliksysteem) en reserve binnenband.

Nieuw of gebruikt?
Met een nieuwe fiets heb je meer keuze en kan je de fiets precies in de juiste maat bestellen. Gebruikt kan een goede optie zijn om tegen een lagere prijs een goede fiets aan te schaffen. Belangrijk is dan wel dat de fiets door een monteur is nagekeken, zodat je niet achteraf voor verassingen komt te staan.

Gekocht, en nu?
Ga lekker beginnen met fietsen, en begin rustig aan. Je lichaam moet wennen aan de positie op de racefiets en dat moet je trainen. Je kan dus het beste met een aantal kortere tochten beginnen, waarna je het langzaam gaat opbouwen. Om de motivatie hoog te houden kan het goed zijn om wat doelen voor je zelf te stellen. Bijvoorbeeld een bepaalde toertocht rijden van 100 km. Ook kan het fietsen in groepsverband je motiveren om regelmatig op de fiets te stappen. Heb je geen bekenden die op het zelfde niveau zitten als jij zelf? Ga dan eens kijken bij een vereniging in de buurt.

Meer vragen?
Loop gerust eens bij Bike Experts binnen of neem contact via telefoon, mail of facebook. Wij helpen je graag!